Konec chovné nálady včelstev se projevuje ukončením chovu trubců. Pokud na stavebních rámcích je jen zavíčkovaný trubčí plod je nejvyšší čas ho odstranit. Vylíhlí kleštíci by měli k dispozici už jen dělničí plod a zvýšilo by se skokově procento poškození dělničího plodu. Neznamená to, že po celou dobu by kleštíci nebyli na dělničině, ale z několika známých důvodů je počet klešíků na trubčině nepoměrně vyšší než na dělničině.
Trubčinu je nejlepší ihned vytavit v hrnci s trochou vody. Pokud jde o 1 až dva rámky vyhovuje k tomu sluneční tavidlo. Při větším množství souší plných plodu je vhodnější hrnec nebo kotel.
Dalším zdrojem panenského vosku jsou víčka z panenských souší z medníku. Nejlépe ihned po každé snůšce je dobré je propláchnou teplou vodou a přetavit. Získaný sirup ihned uvařit, naředit převařenou vodou, přidat kvasinky a už jen ochutnávat meziprodukt kvašení.
![]() vosk z víček ze dvou snůšek |
![]() víčková medovina z řepkové a akátové snůšky |