Královský odpařovač na kyselinu mravenčí

 

To tomu více než 3 roky, kdy mě navštívil člen naší organizace Josef Král z Března. V tašce měl dvě sklenice. Jednu na 1 litr a druhou od výživy, dále podložku z umělé hmoty, ve které byly  vyvrtány otvory. Bleskově mi složil vše dohromady představil tak svůj odpařovač na kyselinu mravenčí. Celý princip spočíval tom, že na provrtanou podložku se položila malá sklenička o objemu 250 ml otvorem nahoru. Vyvrtané otvory v podložce kopírovaly ve dvou řadách půdorys této malé skleničky od dětské výživy. Do té se nalije kyselina mravenčí v potřebném množství a koncentraci a  přiklopí se větší, litrovou sklenicí.

Vše se položí na otvor ve strůpku úlu, který se používá ke krmení včelstva 4l láhvemi a to je vše co potřebujeme. Odpařovač funguje tak, že vlivem tepla se kyselina mravenčí opařuje z malé skleničky a je včelstvem nasávána dovnitř, kde vykoná svou práci. Samozřejmě odpařovač doznal určitých změn od toho původního. Např. proti posunu velké sklenice jsou v podložce z umělé hmoty 4 malé šroubky , které ji stabilizují proti posunu. Změny doznala i podložka samotná. To jsou ale již jen drobnosti a také v současnosti Josef Král zkouší různá vylepšení.  Tento Královský odpařovač, jak mu v organizaci říkáme, lze navíc využít i k fumigaci. K tomu slouží stojánek z plechu, který se na podložku postaví místo skleničky. Na stojánek se napíchne fumigační pásek s potřebným množstvím variolu, pásek se zapálí, velká sklenice přiklopí. Účinná látka je do včelstva doslova vcucnuta během 5ti minut.

Odpařovač lze velmi dobře využít na jaře v létě i podletí. Jeho výhoda je, že včelař nepřijde do styku se včelami. Nevýhodu, jako u všech odpařovačů podobného typu je to, že  podléhá vlivu venkovních teplot a také to, že části jsou převážně ze skla. Lepší by bylo, kdyby byly použity nádoby z umělé hmoty. Rychlost odparu lze korigovat knotem do petrolejové lampy o šíře 2 cm a délce cca 20 cm, který je zasunut do skleničky s kyselinou mravenčí.

Denní odpar kyseliny se pohybuje od 10-20 ml za den, což je množství zcela postačující ke kvalitním odléčení včelstev. Použít lze použít jak 85ˇ%, tak i 65% ní kyselinu mravenčí.

Zájem o jeho konstrukci projevil i Bill, Růžička. Odpařovač není chráněn patentem a může si jej lehce vyrobit každý včelař. Př. Král je připraven poskytnout veškeré rady a zkušenosti, které během 3 let úspěšného používání získal (tel 326 399 260). Odpařovač s jeho svolením předvádím zájemcům i na svých přednáškách.