Genová technologie zvyšuje spotřebu pesticidů

 

Rezistentní plevele nutí americké farmáře k stále většímu využití jedů. Byly jim slibovány „zelené genetické technologie“, které měly stále větší používání pesticidů zcela nahradit nebo významně omezit.  Slib zněl velice dobře. Nynější situace však vypadá úplně jinak. Od počátku komerčního pěstování geneticky upravovaných rostlin bylo v USA  nutné použít o  145 000 tun  pesticidů více než v předchozím období. Jeden z důvodů je razantní vzrůst plevele, který je proti totálním herbicidům již imunní. Studie Charlese Benbrooka z Organického centra se opírá o data  Amerického institutu pro zemědělství..

 

Podle názoru genového experta Wernera Müllera se američtí „genetičtí“ zemědělci pokouší  plevel přemoct s ještě větším množstvím chemikálií. V jejich beznadějném boji se farmáři uchýlili k ještě silnějším a brutálnějším metodám. Ty  jsou však zaměřeny  proti životnímu prostředí a v konečném důsledku i proti lidstvu samému. Nasadili tak  „ brutální  jedy“  jako PARAQUAT a 2,4D tedy látky, která byly použity ve vietnamské válce.

 

„Proč se v Evropě stále ještě naléhá na zavádění genových technologií, je vzhledem k těmto číslům zcela nepochopitelné, míní   W Müller. Evropa by měla místo genově technologického výzkumu investovat do  zemědělských BIO projektů,  aby zůstala ušetřena  takové katastrofy,  jako  je nasazení Agent Oranž proti plevelu.

 

K rozumnému souznění s přírodou, jak to bio zemědělství požaduje, nevede žádná  jednoduchá cesta. To nám ukazují dějiny genové techniky, míní Werner  Müller. S kladivem prostě na přírodu nemůžeme jít, protože ta nám úder za několik málo  let vrátí s mnohem větší silou.

 

Zdroj: Pressetext Austria