MEDOVINA Z VÍČEK

Do medníkových nástavků používám pouze panenské souše. Odvíčkovávám dost drasticky proto, abych získal maximum panenského vosku a zároveň dal možnost včelám opět stavět na panenských souších. Získávám tak dostatek krásných světlých víček. Při odvíčkování sice nechávám víčka 24 hodin vykapat, přesto v nich medu zůstává hodně. Následující obrázek ukazuje množství víček ze snůšky z řepky a akátu z 90-ti včelstev.

Pro oddělení medu od vosku používám nerezovou ždímačku na prádlo. Víčka vkládám do sáčku určeného do vařáku na vosk.

Pro uložení víček používám lorny na maso s nosností 30 kg. Na jednu náplň naliji 10-12 litrů horké vody (60° z bojleru).

Víčka v lornách promíchávám rukou odedna tak dlouho, až se rozpustí všechny žmolky  i med steklý na dno.

Rozmíchanou směs pomocí misky naliji do odstředivky, ale jen tolik aby se vyždímaný obsah dal otvorem vytáhnout ven!

Ždímačkou se víčka vysuší během 2 minut tak, že jsou téměř sypká. Včely na vysušená víčka vůbec nereagují a neslídí.

Roztok vypláchnutý z víček má vysokou cukernatost - velký obsah medu. Je to takové kouzlo. Z 12 litrů vody nalité do lorny se odstředí přes 20 litrů roztoku. Odstředěný roztok vařím ve smaltovaném hrnci. Nejprve pomocí sítka seberu voskové nečistoty. Pro ohřev používám velký bunzenový hořák na zemní plyn.

 

Během varu který udržuji alespoň 1 hodinu se na hladině tvoří hustá pěna. Je tvořena sraženými bílkovinami, které zpomalují čeření a mohou být příčinou znehodnocení chuti medoviny. Pěnu postupně odebírám.

Po vychladnutí naředím směs na 26-28% cukernatosti převařenou vodou. Od roku 2015 jsem zvýšil cukernatost na 30% a použil kvasinky POWER také od fy Schimansky.cz. První kvašení probíhá v plastových 60-ti litrových nádobách s těsným víkem, které zatěžuji kamenem. Nádoby s medovinou mám umístěny v polostínu venku přes celé léto. Po ukončení bouřlivého kvašení přetáčím do 15-litrových demižónů.

Při prvním i druhém stáčení používám nerezovou tyčku na které mám upevněnu stáčecí hadičku asi 3 cm od spodního konce. Během stáčení umístím plnou nádobu na sousední.

Pro lisování nastrouhaných jablek používám lis vlastní výroby.